2011. november 20., vasárnap

HÉTKÖZNAPI FASIZMUS

"A fasiszta mozgalmak közös sajátossága, hogy rendkívül nagy szerepet tulajdonítanak a tömegekre gyakorolt hatásnak. Ez egyes esetekben nem pusztán, sőt talán nem is elsősorban ideológiai hatást,  hanem sokkal általánosabb, az idegekre, ösztönökre, vágyakra, nemegyszer az alantas ösztönökre gyakorolt hatást jelenti. Jóllehet a tömegek manipulálása sosem volt ismeretlen az osztálytársadalmakban, ez a fasiszta gyakorlatban felülmúlt minden korábbi szintet. Igénybe vették a ráhatás minden elképzelhető eszközét: a sajtót, a rádiót, a filmet, a tömeggyűlést, a szimbólumokat, az egyenruhát, alkalmazták a személyi ráhatást, egyes esetekben kifejlesztették az oráció valóságos kultuszát. Mindebben rendkívül nagy szerep jutott az ideológiának, mely maga is emocionális beágyazottságú. Inkább az érzelmekre, az ösztönökre, az irracionálisra akart hatni, mint az értelemre."
"...Egyelőre azonban hiányzott náluk a fasiszta elmélet lényeges eleme: a nacionalizmus átváltása a fasiszta típusú nacionalizmusba, mely elszakíthatatlan a hatalom gyökeres átalakításának, egy újfajta autoritárius állam megteremtésének igényétől. E szervezetek elsősorban a fennálló keretek fenntartását, szilárdságának fokozott biztosítását, s e kereten belül a jobboldal uralmának, autoritásának kiterjesztését óhajtották."
"...A liberalizmus "züllesztő" szétesettségével a fasiszta elmélet mindig az autoritárius államot állítja szembe, melynek bázisa, egyúttal igazolója a nemzeti kollektivitás."
 "...A fasiszta gondolkodás alapvető okként, kiindulásként, egyetlen valóságos létezőként egy nemzeti kollektívumot, faji, népi stb. közösséget állít a társadalmi hierarchia élére s az emberiség történetének értelmét e közösség boldogulásában jelöli ki. Ezzel megalapozza az egyéni szabadságjogok háttérbe szorítását, vagy éppen teljes megszüntetését, továbbá esetleg a természetes és jogi közösségek, társadalmi szervezetek, a réteg- és csoportérdekeket kifejező társulások jogfosztását. Ezen a talajon magyarázza az autoritárius állam szükségességét."
 "...A fasiszta ideológiában a nemzeti kollektivitás principiumát - akár ezen, akár az államiságon van az elsődleges hangsúly - mindenképpen a tekintélyi - parlamentek, pártok, stb. által nem zavart - állam testesíti meg. Az autoritásra - e szerint az elmélet szerint - azért van szükség, hogy lehetővé váljon a nemzet egységesítése, a beteg részek amputálása, a nemzeti energiák felszabadítása, megszervezése és megsokszorozása a nagy nemzeti cél elérése érdekében."
 "...Megvalósítja és hirdeti a vezéri államot, melyben a vezér...ésszerűen felfoghatatlan közösséget fejez ki a néppel, akit nem választanak, hanem lesz."

(A fenti idézetek Ormos Mária - Incze Miklós : Európai fasizmusok 1919 - 1939 c. tanulmányából valók.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése